Sivu 1/1

Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 31.12.2017. 20:03
Kirjoittaja jokander
Kuinkahan kevyt ohjaus Grand Cherokee vm. 2000 diesel pitäisi olla.
Olen alkanut epäillä onkohan tehostimessa vikaa, kun on suht raskas , en yksinkertaisesti
jaksa vääntää rattia tarpeeksi nopeasti, että pysyisi kärry peruutettaessa suorassa. Talossa olevalla
ranskalaisella jaksaa rattia pyörittää yhdellä sormellakin , mutta Jeepillä ei puhettakaan.
Perinteisestihän jenkkiautoissa on ollut kevyt ohjaus.

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 09.02.2018. 17:24
Kirjoittaja Tracker
Terve, tehostimen pumppu kaipaa huomiota. Cherokee TD.ssä on vähän samaa vikaa, mutta öljyn "huuhteluvaihto" helpotti tilannetta. Litralla Atf.ää (tarkista täyttökorkista sopivuus) selviää siitä.

Yhdysvaltalaisvalmisteesta ei voida tehostimen osalta dieselissä puhua, kun voimakone on apulaitteineen VM Motorin italialaisvalmiste. Ohjaussimpukka liene kuitenkin made in USA? Vaihdoin F150 pickuppiin nuorena miehenä japsidieselin automaatillaan ja ohjaus säilyi kevyenä. Joten tiedä häntä mitkä komponenttimitoitukset milloinkin vaikuttavat eniten lopputulokseen?

Jos joku osaa kertoa tehostajan pumpun huollosta dieselistä, niin se auttaisi eniten. F150 Cedrikin tehostajan korjasin purkaamon pihalla omistajien ihmeeksi muutaman markan laakerilla ja stefalla.

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 09.02.2018. 19:44
Kirjoittaja D_Bar
Ohjaustehostimeen en laittaisi ATF:ää vaan PSF on oikea aine Jeeppiin.
Ite laitoin ensimmäisellä kerralla paikallisen tarvikeliikkeen ohjeistuksesta ATF:ää ja ei tarvi toista kertaa kokeilla kun alkoi vuotamaan vähän joka puolelta ainetta...

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 09.02.2018. 21:31
Kirjoittaja Jorma
Öljykeskustelua:
viewtopic.php?f=7&t=2893

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 10.02.2018. 13:49
Kirjoittaja Timo L
Juu, ohjaukseen EI LAITETA (!!!) ATF:ää, vaan sinne laitetaan sitä PSF:ää mitä valmistaja suosittelee - piste. Toki jos haluaa että alkaa stefat ja letkut puskemaan lientä ulos, niin laittaa vaikka rypsiöljyä jos siltä tuntuu :shock:

Ja todellakin asia on myös niin, että kaikki PSF:t ei ole samaa ainetta. Mulla oli Gatesin tehdasuudet letkut tehostimelta simpukalle, laitoin jotain täyssynteettistä PSF:ää missä ei ollut hyväksyntöjä Jeepin ohjaukseen, meni muutama päivä ja molemmat letkut oli märkiä. Ei pysynyt enää edes se oikea PSF sisällä, joten letkut meni toistamiseen vaihtoon.


Mitä tulee itse ongelmaan, niin vika on joko simpukassa tai tehostimen pumpussa. Molemmissa on hajoavia osia, mutta yleisemmin tehostajan pumppu on se mikä leipoo ensin.

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 18.02.2018. 17:27
Kirjoittaja jokander
Kyllä tuo tehostajan pumppu ihan perinteiseltä amerikkalaiselta näyttää. Itse olen sinne lisäillyt Moparin tehostajaöljyä , mutta tottakai edellinen omistaja on laittanut sinne ATF:ää. Voi kai se olla niinkin , että tarkoituksella on mitoitettu niin , ettei ole ihan kevyt kääntää. Säästää kai se niveliä. Siksi kyselin , millainen tuntuma muilla olisi ohjaukseen kyseisellä automallilla.

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 19.02.2018. 11:25
Kirjoittaja Timo L
Ei se mikään yhdensormen ihme pitäisi olla, mutta kevyt kuitenkin niinkuin missä tahansa tehostetulla ohjauksella olevassa autossa. Jos rattia ei jaksa/ ehdi kääntää kärryä peruuttaessa, niin sit on joko tehostuksessa/ simpukassa vikaa, liikaa vauhtia, tai osaamaton peruuttaja :shock: :D minun veikkaus ongelmakuvauksen perusteella on, että vika on tehostajan pumpussa ja/tai simpukassa.

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 14.03.2018. 22:50
Kirjoittaja Tracker
Viimeisin päivitykseni asiaan on 1999 Cherokee Td.n kohdalla, että lorautin toissapäivänä lisää atf.ää, vaihteeksi Nesteen pullosta, kun näkyy letkuliitin tihkuvan vähän putkiliittymästä. Hyvä on että vuotaa hillitysti desin per kymmenen kilotonnimetrillä edes jostain.

Huomioitavaa on se, että ohjaus keveni selvästi, kun öljyn pinta mahtuu tikussa oikeisiin rajoihin. Tänään kelasin monta kilometriä 30-50 sentin lumessa metsätienpohjaa, joten kevyt ohjaus oli tosi tärkeä, kun tie veteli välillä syviä ojia kohden vajaan neljänkympin nopealla nelivedolla.

Jk. Korkissa muuten ilmoitetaan, että tehostimessa tulee käyttää määräysten mukaista hydraulinestettä, joka oli vissiin meikäläisen lukivikaisella oikolukuvilkaisulla juuri sitä, mitä sattui halvimmalla saamaan, eli ATF.ä? Vuoden olen sillä ajellut, mutta suositukseni on noudattaa ohjeita.

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 15.03.2018. 19:47
Kirjoittaja jokander
Peräkärryä peruutettaessa tuo alkoi häiritsemään , kun siinähän pitää tehdä nopeita korjausliikkeitä , ettei ehdi kääntyä kärry liikaa, sitten vasta saakin nopeasti kääntää, ettei mene linkkuun. Osasyynä on vielä ,että kun on ikää tullut , niin ei niska enää samalla tavalla käänny ja silmälasien pokatkin estää näkymää. Eli pitää kääntyä jakkaralla melkein selkä tuulilasiin päin ,että näkee taakse. Siinä asennossa käsivoimia ei hirveästi ole käytettävissä. Nuorena (3--4-kymppisena) sitä pystyi peruuttelemaan 20 km tuntivauhtia, mutta se edellyttää että kärryn näkee koko ajan. Tehostajan tienoilla on kyllä öljyvuotoa, eli olisko joskus käynyt vähän kuivana ja saanut pumppu kipeää. No , kyllä tuolla pärjää ,kun aika harvoin kärryn kanssa ajelen , mitä nyt veneen siirtoa joskus.

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 19.03.2018. 23:01
Kirjoittaja Tracker
Terve,

Nuorena miehenä Stadin ahtaissa porttikongeissa opin yhden kerran peruuttamisesta sen, mitä olen muillekin kertonut myöhemmin:

Peruutin koppikuorma-autoa erikoisen ahtaaseen porttikongiin erään valtion perinteisen laitoksen pihaan lastina hädänalaisten ihmisten paperituotteita lavoittain, jolloin ensimmäisen kerran käänsin pääni kuorma-autoa ajaessani taakse. Makuuhytillisen Fordin ohjaamon takaseinä jäi elävästi mieleeni, jonka jälkeen en ole kokenut tarvetta kääntää päätäni kuin sivupeilien suuntaan, koska en ole Väyrysen ominaisuuksilla varustettu autonkuljettaja.

Hyvää asian oppimisessa on, että puolen kilometrin peräyttäminen lumisessa ajourassa ei vieläkään, yli viisikymppisenä rasita lainkaan niskoja, kun pelkkä silmäpeli peilistä toiseen riittää mainiosti urissa peruuttamiseen Jeepilläni.

Harjoittelemaan siis!

Jk. Kipeälle tehostimen pumpulle tekee korjauksen usein siten, että ensin täyttää oikean nesteen pinnan tasoonsa ja sitten kääntää kevennetysti kuten, esimerkiksi lumella tai jäällä ohjauksen laidasta laitaan, kuitenkaan vääntämättä "rajoitinta vasten". Ilma poistuu, häiriövalo sammui ja tehostin tekee työnsä hiljaa ja tehokkaasti (kokemus V70 Diesel-volvosta).

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 26.07.2018. 22:53
Kirjoittaja regedit
Vähän samanlaista vikaa esiintyy täälläkin. (2002, WJ 2.7crd) Itse olen tietysti varsin hyvin adaptoitunut jäykkään ja palauttamattomaan ohjaukseen, mutta katsastusmies oli sitä mieltä, ettei tieliikenteeseen ennen kuin Jeeppi ohjautuu kevyemmin.

Yritin hiukan paikallistaa vikaa ja nosturilla aloin ihmettelemään, että ohjausta on todella raskas kääntää vaikka auto on ilmassa. Onkohan tuo ihan normaalia? Renkaista vääntämällä ei toivoakaan saada pyöriä käännettyä ja rattia kääntämällä se kyllä onnistuu, mutta melko vaivoin. Käytin ohjausiskarinkin irti, mutta sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta. Rattilukolla ei ollut osuutta asiaan. :D

Mistäköhän sitä vikaa alkaisi etsimään? Voisikohan se simpukka olla jotenkin jumissa?

Re: Ohjauksen keveys/ jäykkyys WJ

Lähetetty: 27.07.2018. 10:20
Kirjoittaja Timo L
Voi olla simpukka jumissa, etenkin jos joku on yrittänyt säätää väljää ohjausta kireämmäksi. Saa helposti kirrattua simpukan niin jumiin ettei palauta itsekseen. Siinä säädössä varttikierros on jo reilu säätö, toiset kieputtaa pari täyttä rundia..